Superhëna blu në fokusin e aparatit të fotografit gostivaras, Xhafer Saliu

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 31 Gusht, 2023 06:52

Superhëna blu në fokusin e aparatit të fotografit gostivaras, Xhafer Saliu

Gushti filloi me një superhënë të ndritshme dhe po largohet me një të tillë, e cila ishte “hëna e kaltër”, shkruan Flaka

Hëna Blu” ka dhënë shfaqje mahnitëse mbrëmjen e sotme në të gjithë rruzullin tokësor ndërsa pamjet e saj spektakolare janë fotografuar edhe nga Gostivari.

Në fokus të aparatit, superhëna ishte edhe për fotografin gostivaras Xhafer Saliu, përcjell Flaka

Hëna e plotë u shfaq në orën 21:36 mbrëmjen e 30 Gushtit dhe vazhdoi  deri në mëngjesin e së premtes. 

Hëna blu është një ngjarje astronomike e cila njihet si ekzistenca e dy hënave të plota gjatë të njëjtit muaj. 

Pse ndodh kjo, kur dhe sa shpesh është diçka që studiohet shumë në shkencë. Në këtë artikull ne do t’ju tregojmë se çfarë është hëna blu dhe pse zhvillohet, si dhe disa sekrete të tjera.

Fenomeni i hënës blu ndodh mesatarisht çdo 2.5 vjet, kjo ndodh për shkak të ciklit Metoni, një periudhë prej 19 vjetësh ose 235 muajsh hënor, pas së cilës hëna e re dhe e plotë riformohen me të njëjtat data të vitit që krijojnë fenomenin. Në vitin 2018 do të kemi dy hëna blu sepse ka 13 hëna të plota plus një në shkurt pa hënë të plotë.

Hëna Blu zakonisht quhet “superhëna” për shkak të distancës së saj nga Toka në kohën e Hënës së plotë. Për shkak se orbita e Hënës është eliptike ose në formë ovale, ka raste kur ajo është më afër Tokës se të tjerat. Kur Hënat e plota ndodhin atëherë kur Hëna është afër pikës së saj më të afërt me Tokën, Hëna mund të duket deri në 14% më e madhe në qiell. Megjithëse ndryshimi i madhësisë nuk është i mjaftueshëm për t’u vënë re për shumicën e vëzhguesve të qiellit, mjafton që këto hëna të jenë më të shndritshme. Ia vlen t’u kushtoni kohë për t’i parë në qiellin e pastër të natës.

Superhënat, megjithëse nuk ndodhin çdo muaj, nuk janë aq të rralla. Ato mund të ndodhin diku nga dy deri në pesë herë në vit. Në fakt, pothuajse 25% e të gjitha hënave të plota janë superhëna, sipas NASA-s. E ashtuquajtura “Super Hëna Blu”, kombinimi i një Hëne Blu dhe një superhëne, ndodh më rrallë. Ndërsa është e mundur që të ketë dy Hëna Super Blu në një muaj, koha mesatare midis tyre është 10 vjet deri në 20 vjet, sipas NASA-s.

Hëna e ardhshme Super Blu do të ndodhë në vitin 2037, kur dy do të ndodhin në të vërtetë relativisht afër njëra-tjetrës – një në janar dhe një tjetër në mars.

Por edhe planeti i unazave, Saturni do të shfaqet shumë pranë hënës duke u dukur edhe më i ndritshëm në qiellin e natës.

Në muzgun e së mërkurës, në orën 20:42, shkëlqimi i fortë i Saturnit do të duket 5 gradë më lart, në të djathtë të hënës. 

Përgjatë mbrëmjes, Saturni do të duket sikur do të rrotullohet në drejtim të akrepave të orës rreth hënës. Në pikën më të afërt, duket sikur largësia mes tyre do të jetë sa 4 hëna të plota.

Saturni hyri në prapavijë më 27 Gusht, kur Toka hyri mes tij dhe diellit. Planeti i unazave ndodhen në pikën më të afërt të orbitës së tij me planetin tonë dhe prandaj do të mund të shihet qartë. 

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 31 Gusht, 2023 06:52