Shenjat që trupi juaj po ju jep alarme të rëndësishme

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 28 Tetor, 2022 21:02

Ndonëse mund të mos jenë të gjitha shkak për shqetësim, mirëpo disa shenja të zakonta që trupi ynë na jep, duhet të jenë një paralajmërim për probleme që shpesh injorohen. Kur shëndeti ynë është në rrezik, është gjithmonë më mirë të jemi të sigurt. Pra, është një ide e mrekullueshme të caktoni një takim me një mjek kur vërejmë këto simptoma.

Zbokthi dhe rënia e flokëve mund të jetë shenjë e mungesës së vitaminave dhe lëndëve ushqyese të rëndësishme. Nivelet e ulëta të zinkut, vitaminave B2, B3, B6 dhe B7, si dhe hekuri, mund të jenë shkaku i këtij problemi të përditshëm.

Zhvillimi i rrudhave në trupin tonë është një shenjë normale dhe e shëndetshme e plakjes. Por kur duart tona fillojnë të duken më të rrudhura dhe humbasin elasticitetin më shpejt se pjesët e tjera të trupit, mund të jetë trupi juaj që ju dërgon një paralajmërim. Rrudhat në gishtat tuaj pa asnjë ekspozim ndaj ujit mund të nënkuptojnë dehidrim, qarkullim jo të mirë të gjakut ose problem me tiroiden tuaj.
Një gjuhë e shëndetshme zakonisht ka një ngjyrë rozë. Nëse vëreni se shfaqen njolla të bardha në gjuhën tuaj, kjo mund të jetë një shenjë e mëllenjës së gojës, e cila është shumë e zakonshme tek njerëzit që kanë diabet. Njollat mund të jenë gjithashtu një shenjë e kujdesit joadekuat oral.

Zakonisht, skuqja dhe kruarja e lëkurës është një shenjë ekzeme, por ndonjëherë skuqjet, së bashku me temperaturën, mund të shkaktohen edhe nga infeksionet ose prekja e bimëve të caktuara. Edhe nëse nuk duken shumë serioze, njollat mund të infektohen, prandaj rekomandohet që ato të kontrollohen nga një profesionist mjekësor.

Këmbët e fryra janë një shenjë e zakonshme e shtatzënisë, por nëse nuk jeni në pritje të një fëmije, ato mund të nënkuptojnë qarkullim të keq të gjakut, probleme me zemrën ose gjëndra tiroide joaktive. Një shkak më pak serioz i kësaj simptome është ngrënia e tepërt e kripës, e cila mund të çojë në mbajtjen e ujit.

Kjo mund të çojë në një ndjesi djegieje, inflamacion dhe dëmtim të syve. Tharja mund të shkaktohet nga plakja ose medikamente të caktuara, por mund të jetë gjithashtu një shenjë e sindromës Sjogren. Sëmundja e Sjogrenit shpesh shoqërohet me gojë të thatë dhe është një çrregullim i sistemit imunitar.

Disa fryrje të vogla pas një vakti zakonisht nuk janë shkak për shqetësim, por mund të jenë gjithashtu një shenjë e ndjeshmërisë ndaj ushqimit. Ngrënia e ushqimeve ndaj të cilave jeni alergjik shkakton lëshimin e shumë gazrave në stomak. Ushqimet më të zakonshme që e shkaktojnë këtë janë gruri dhe gluteni.

Nëse gjeni gjithmonë mavijosje nuk mbani mend se keni trokitur në ndonjë gjë, mund të jetë një ide e mirë t’i drejtoheni mjekut tuaj. Mavijosje e rastësishme dhe e lehtë mund të nënkuptojë një mungesë të thjeshtë vitamine, por mund të jetë gjithashtu një shenjë e diçkaje më serioze, si një sëmundje e koagulimit të gjakut.

Të mbash trupin të hidratuar dhe të pish shumë ujë është gjithmonë e rëndësishme, por gjithmonë të ndihesh i etur është një simptomë tipike e prediabetit. Simptoma të tjera të zakonshme janë lodhja dhe urinimi i shpeshtë, që është pasojë e etjes së vazhdueshme.

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 28 Tetor, 2022 21:02