Ruajtja e fuqisë punëtore përmes “Ballkanit të Hapur”!

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 24 Prill, 2023 20:28

Ruajtja e fuqisë punëtore përmes “Ballkanit të Hapur”!

Një i papunë nga Vranja apo Peshkopeja e Shqipërisë, me një klikim do të mund të kontrollojë se çfarë ofrohet në tregun e punës në Maqedoni dhe nëse dëshiron të punojë këtu, të mos humbasë shumë kohë për të siguruar një leje pune dhe vendbanim. 

Disa nga qindra mijëra njerëz në Maqedoni që kërkojnë punë do të mund të kenë sukses në Serbi ose Shqipëri. Në kuadër të iniciativës rajonale të “Ballkanit të Hapur”, në të cilën janë anëtare Maqedonia, Shqipëria dhe Serbia, Marrëveshja për qasje të lirë në tregun e punës është ratifikuar në shtator të vitit të kaluar dhe ka për qëllim thjeshtimin e procedurave të punësimit në vendet anëtare të kësaj nisme.

Por biznesmenët thonë se kontratat shpallen me pompozitet, dhe zbatimi është shumë i ngadaltë. “Ka shumë më tepër takime politike, dhe sipas analizave tona janë vetëm disa masa të zbatuara. Ndoshta problemi është se sektori real është gjithmonë më efikas se politikanët, të cilët me pompozitet i shpallin idetë e tyre, por u mungon efikasiteti”, thotë Trajan Angeloski, kryetar i Lidhjes të Odave Ekonomike.

Dejan Ivkovski, shef i departamentit të migracionit në Ministrinë e Punës, thotë se ratifikimi është vetëm drejtim, por jo zbatim real i asaj që është rënë dakord. “Shpresoj që këtë vit të kemi njerëzit e parë që përmes Ballkanit të Hapur do të gjejnë punë në rajon pa kaluar barriera administrative. Kjo hapje, ky potencial i gjerë i punëtorëve do t’u japë mundësi jo vetëm punëtorëve të qëndrojnë brenda rajonit, por edhe punëdhënësve. Kur planifikojnë bizneset e tyre të ardhshme, nuk duhet të llogarisin vetëm në bazën e të papunëve në Maqedoni, por edhe në Shqipëri dhe Serbi dhe pa shumë barriera administrative do të mund të plotësojnë nevojën e tyre për punësim të ri”, thotë Ivkovski.

Sfidat me të cilat përballen Maqedonia, Shqipëria dhe Serbia, nismëtare të kësaj nisme, janë të ngjashme. Atyre u mungon një profil i ngjashëm punëtorësh ose kanë profile të ngjashme të njerëzve që kërkojnë punë. Përveç kësaj, të tre vendet po përjetojnë migrim, kështu që shumë njerëz janë larguar për paga më të larta në një vend më të zhvilluar. Fakti që procedurat tani janë thjeshtuar që njerëzit të mund të punojnë nga një vend në tjetrin ka avantazhet e veta, por ka edhe rreziqe. Në Maqedoni në krye janë ekonomistë, juristë, gazetarë, artistë, pra rreth pesëdhjetë të papunë aplikojnë për një vend pune nga këto profesione. Nga ana tjetër mungojnë administratorët, komercialistët, referentët, programuesit, analistët e softuerit. Për shembull, në profesionin e teknikut të teknologjisë së informacionit dhe komunikimit, si operator, teknik dhe videograf, një person aplikon për 24 vende të lira pune. (koha.mk)

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 24 Prill, 2023 20:28