Pse njerëzit ndahen pas vitesh lidhjeje?

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 28 Tetor, 2022 20:45

Pavarësisht betimeve për dashuri dhe përkushtim të përjetshëm, shumë çifte ndahen pas vitesh lidhjeje kur mendojnë se gjërat po shkojnë shumë mirë mes tyre. Kur çiftet që i mendojmë si modele marrëdhëniesh shkojnë në rrugë të ndara, kjo krijon një ndjenjë konfuzioni. Çfarë do të thotë kjo për monogaminë dhe “përgjithmonë” e famshme? A është dashuria çështje fati dhe askush nuk e di se cili është fati i tyre? A mund të bëhet diçka për të parandaluar ndarjen, nëse dhe për sa kohë që ka ende ndjenja?

Të gjitha këto pyetje na shqetësojnë në periudha të ndryshme të jetës sonë, veçanërisht nëse në më shumë se një rast na është dashur të ndahemi me një partner që dukej se ishte i duhuri, duke na bërë të dyshojmë se çfarë ka ndodhur në gjykimin tonë.

Shkaku nuk është gjithmonë pabesia apo mërzia, pavarësisht nëse ky është një fenomen i zakonshëm. Në fakt, sipas hulumtimeve, njerëzit shpesh ndahen për arsye më pak të rëndësishme që demonstrojnë themele të lëkundura.

Shkaku kryesor

Shkurtimisht, nëse shikojmë prapa arsyet “popullore” të ndarjes p.sh. problemet financiare, pabesi, gënjeshtra apo manipulime, probleme në lidhje me edukimin e një fëmije apo si ta kalojë kohën e lirë, ajo fshihet gjithmonë. Të gjitha sa më sipër sillen rreth besimit të njërit ose të të dyve se këndvështrimi i tyre për një çështje të caktuar nuk merret parasysh dhe respektohet nga tjetri.

Kjo ide është e rëndësishme sepse heq përgjegjësinë që lind nga fakti i pamohueshëm se të gjithë njerëzit janë të ndryshëm. Përkundrazi, zgjidhja e kësaj çështjeje është se si ne dëgjojmë, konsiderojmë dhe respektojmë ndryshimin në mënyrën se si të tjerët mendojnë dhe veprojnë. Nëse e kuptojmë se nuk jemi të gjithë njësoj dhe dëgjojmë nevojat e njëri-tjetrit, për sa kohë që ato nuk janë në kurrizin tonë, një marrëdhënie afatgjatë mund të mos jetë e pamundur.

Ajo që nuk është e zakonshme sado vite të kalojnë është një partner që na heq të drejtën për t’u shprehur dhe për të shprehur vlerat sipas të cilave jemi rritur dhe që ne i konsiderojmë të sakta. Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme që gjithmonë të ketë shqetësim dhe respekt të ndërsjellë për nevojat tona. Askush nuk tha se është keq që një çift të mos dëshirojë të njëjtën gjë, por nuk është e qëndrueshme kur një çift nuk është në gjendje të njohë dhe kuptojë tjetrin dhe atë që po kalon./abcnews.al

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 28 Tetor, 2022 20:45