Pse keqardhja dhe pendimi janë dy gjëra të ndryshme?

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 22 Tetor, 2022 20:46

Në fakt, në të dyja rastet bëhet fjalë për diçka që lidhet me të kaluarën. Një ndjenjë që na kthen pas në kohë në diçka që ka ndodhur ose nuk ka ndodhur kurrë, duke shkaktuar nostalgji, hidhërim, keqardhje dhe një sërë emocionesh shumë specifike që duhen përballuar.

Dallimi midis keqardhjes dhe pendimit

Në rrjedhën e jetës çdokujt i ndodh të jetojë me një lloj hidhërimi. Në mënyrë të ngjashme, ndodh që të mos jesh në gjendje të thuash ose të bësh diçka. Humbni mundësinë për të shprehur atë që mendoni ose ndjeni ose për të përjetuar plotësisht situatën aktuale. Duke e parë atë në fakt të zbehet para jush, pa mundësinë për ta kapur dhe provuar përsëri.

Epo, në të dyja rastet ajo që ndihet është një lloj keqardhjeje për atë që ishte ose mund të kishte qenë. Dhe është pikërisht kjo që e dallon keqardhjen nga pendimi.

E para, janë të gjitha ato gjëra që do të kishim dashur t’i bënim ose t’i thonim por që nuk kishim kohë, guxim për t’i shprehur. Në fakt duke shkaktuar një ndjenjë trishtimi ose ankthi tek ata që i përjetojnë ato. Gjithçka në lidhje me atë që mund të kishte qenë, por që, për shkak të mosveprimeve, nuk do të jetë më kurrë.

Kur bëhet fjalë për pendimin, ndodh pikërisht e kundërta. Në këtë rast ne veprojmë mirë, por në mënyrë të gabuar dhe më pas veprimet tona na shkaktojnë pendim dhe ndjenja negative. Ata me pendim, jetojnë në pamundësinë e kthimit mbrapa për të shmangur të bëjnë ose të thonë diçka që u ka shkaktuar dhimbje dhe vuajtje vetes dhe të tjerëve, dhe që në këndvështrimin e pasëm nuk do ta bënin. Pendimi lë plot mendime, ndonjëherë edhe faj, dhe një ndjenjë keqardhjeje.

A ËSHTË ME TË VËRTETË PENDIMI MË I MIRË SE KEQARDHJA?

Nëse ndryshimi midis të dyjave qëndron në të pasurit ose të mos vepruarit, atëherë mund të themi se është më mirë të kesh pendim sesa keqardhje. Sepse të paktën kjo do të thotë që ne kemi jetuar, kemi lëvizur duke u përpjekur të bëjmë diçka, edhe nëse gabim. Për më tepër, asgjë nuk ju pengon të bëni diçka edhe për t’u rikuperuar nga gabimi i bërë, duke kërkuar falje , në fillim. Dhe duke u përpjekur për të ndryshuar drejtimin.

Nga ana tjetër, ata që kanë keqardhje, nuk mund të zbutin asgjë, sepse ajo që ka kaluar ka kaluar dhe nuk ekziston më.

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 22 Tetor, 2022 20:46