Kjo është mosha më e mirë për të lënë duhanin

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 28 Tetor, 2022 20:49

Hulumtimi i ri ka zbuluar se njerëzit që kanë lënë duhanin para moshës 35 vjeçare kanë një shkallë të ngjashme vdekjeje gjatë një periudhe kohore si ata që nuk kanë pirë fare duhan.

Rezultatet tregojnë gjithashtu se ata që e lanë duhanin në një moshë të mëvonshme kishin ende përfitime të konsiderueshme, por shkalla e vdekjes së tyre tejkaloi atë të atyre që e lanë para moshës 35 vjeç.

Për shembull, ish-duhanpirësit që kishin lënë duhanin midis moshës 35 dhe 44 vjeç kishin 21 për qind më të lartë të vdekjes nga çdo shkak, krahasuar me njerëzit që nuk kishin pirë kurrë cigare. Njerëzit që e lanë duhanin midis moshës 45 dhe 54 vjeç kishin një shkallë të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet 47 për qind më të larta sesa njerëzit që nuk kishin pirë kurrë duhan.

Pirja e duhanit shoqërohej me të paktën dyfishin e shkallës së vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet, thanë autorët e studimit.

“Ndërprerja e duhanit, veçanërisht në një moshë më të re, u shoqërua me një reduktim të ndjeshëm të vdekshmërisë së tepërt relative të lidhur me pirjen e vazhdueshme të duhanit”.

Ky është studimi i tretë i madh që sugjeron se mosha 35 mund të jetë mosha optimale për të lënë duhanin, veçanërisht për duhanpirësit e rinj, tha John P. Pierce, profesor emeritus në Departamentin e Mjekësisë Familjare dhe Shëndetit Publik në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko.

Analiza në këtë studim përfshiu të dhëna nga më shumë se 550,000 të rritur që plotësuan pyetësorët midis janarit 1997 dhe dhjetorit 2018 dhe ishin midis moshës 25 dhe 84 vjeç në kohën e sondazhit të përdorur për të gjurmuar shëndetin e banorëve të SHBA.

Këto të dhëna përfshinin njerëz që nuk kishin pirë kurrë duhan (më pak se 100 cigare në jetën e tyre), ish-duhanpirës dhe duhanpirës aktual.

Sipas Indeksit Kombëtar të Vdekjeve, gati 75,000 prej këtyre subjekteve kishin vdekur deri në fund të vitit 2019. Krahasuar me duhanpirësit që nuk pinë kurrë, duhanpirësit treguan norma dukshëm më të larta të vdekjeve nga të gjitha shkaqet, si dhe norma më të larta të vdekjeve nga kanceri, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet e mushkërive.

Të bardhët johispanikë që ishin duhanpirës kishin shkallën më të lartë të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet. Price theksoi se rezultatet na kujtojnë se ulja e intensitetit, pra numri i cigareve të pira në ditë, duhet të jetë një nga qëllimet e programit të kontrollit të duhanit.

“Ndërprerja e pirjes së duhanit u shoqërua me rreziqe të reduktuara ndjeshëm për të gjitha grupet”, shtuan autorët e studimit.

Në mënyrë të veçantë, ata që e lanë duhanin në moshën 45 vjeçare reduktuan rrezikun e vdekjes së parakohshme deri në 90 për qind, dhe ata që e lanë para moshës 35 vjeç kishin një shkallë vdekjeje shumë të ngjashme me atë të njerëzve që nuk kishin pirë kurrë duhan .

Afati 35-vjeçar mund të jetë potencialisht motivues për duhanpirësit e rinj që planifikojnë të lënë duhanin, shtoi Price.

Gjithashtu duhet theksuar se nuk humbet gjithçka pas moshës 35-vjeçare – studimi sugjeron gjithashtu se lënia e duhanit në moshë më të madhe ende ul rrezikun e vdekjes, por jo aq ndjeshëm.

Hulumtimi gjithashtu ka disa kufizime, pasi, për shembull, të dhënat mbi zakonet e pirjes së duhanit janë mbledhur në një moment të caktuar kohor, dhe këta të anketuar mund të kenë filluar ose ndërprerë duhanin më vonë. Megjithatë, studimi sugjeron se lënia e duhanit zvogëlon ndjeshëm rrezikun e vdekjes së hershme – veçanërisht nëse e bëni atë në moshë të re.

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 28 Tetor, 2022 20:49