Keni dhimbje në gjunjë dhe dëshironi lehtësim? Ky frut ju ndihmon

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 28 Tetor, 2022 20:53

Dhimbja e gjurit është një problem që prek një përqindje të madhe të popullsisë. Në shumë raste është për shkak të pranisë së osteoartritit, një gjendje e karakterizuar nga konsumimi i kërcit midis nyjeve.

Zakonisht shfaqet te personat mbi 45 vjeç, ndërsa femrat kanë më shumë gjasa të zhvillojnë osteoartrit sesa meshkujt.

Faktet ushqyese kanë kohë pas kohe me trajtimin e saj. Një studim i ri i paraqitur në konferencën vjetore të Biologjisë Eksperimentale në San Diego, Kaliforni, ka lidhur konsumin e rregullt të rrushit me lehtësimin e dhimbjeve të osteoartritit të gjurit dhe përmirësimin e fleksibilitetit të kyçeve.

Studimi klinik në fjalë u krye nga Universiteti i Teksasit dhe në këtë kontekst shtatëdhjetë e dy burra dhe gra me osteoartrit të gjurit u ndanë në dy grupe. Njërit iu dha një konsum ditor i rrushit, i cili u tha dhe u përqendrua në pluhur, ndërsa tjetrit iu dha një pluhur placebo.

Rezultatet e studimit treguan se si burrat ashtu edhe gratë që konsumonin një “dietë rrushi” çdo ditë kishin një ulje të ndjeshme të dhimbjes. Ky efekt i dobishëm ishte më i theksuar tek gratë.

Studiuesit ia atribuojnë këtë efekt mbrojtës polifenoleve të rrushit, të cilat duket se reduktojnë shënuesit e inflamacionit dhe mbrojnë qelizat e kërcit.

Megjithatë, siç theksojnë studiuesit, nevojiten hetime të mëtejshme për të identifikuar mekanizmin e saktë të veprimit dhe për të konfirmuar efektin mbrojtës të rrushit kundër dhimbjes së osteoartritit të gjurit./abcnews.al

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 28 Tetor, 2022 20:53