I kemi të gjithë në shtëpi, NASA konfirmon bimët që pastrojnë ajrin

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 24 Tetor, 2022 19:28 Updated

Bimët e brendshme kanë aftësinë të reduktojnë dhimbjet e kokës, të përmirësojnë përqendrimin dhe humorin. Bimët gjithashtu rrisin lagështinë në shtëpinë tuaj, gjë që mund të ndihmojë në lehtësimin e lëkurës së thatë. NASA e konfirmon këtë përmes hulumtimit të saj, Clean-Air Study.

Bimët e brendshme kanë aftësinë të reduktojnë dhimbjet e kokës, të përmirësojnë përqendrimin dhe humorin. Bimët gjithashtu rrisin lagështinë në shtëpinë tuaj, gjë që mund të ndihmojë në lehtësimin e lëkurës së thatë. NASA e konfirmon këtë përmes hulumtimit të saj, Clean-Air Study.

Qëllimi fillestar i këtij studimi ishte të hulumtonte mënyra natyrale dhe efektive të pastrimit të ajrit, në hapësira të vogla dhe të paajrosura, për shkak të sindromës së “ndërtesës së sëmurë” që u shfaq në fund të shekullit të 20-të, kur ajri i pastër në ndërtesa u zëvendësua nga ajri i tepërt. izolimi brenda tyre, në mënyrë që kostot e ngrohjes janë ulur.

Rezultatet e hulumtimit

Epo, ne të gjithë e dimë se bimët kryejnë fotosintezë, duke thithur dioksidin e karbonit për të prodhuar oksigjen, por NASA shkoi një hap më tej dhe mendoi se bimët mund të kenë aftësinë për të thithur ndotës të rrezikshëm nga atmosfera. Në studimin e bimëve të brendshme, shkencëtarët testuan vetitë e disa prej tyre. Ata i vendosën në një hapësirë ​​të mbyllur me një përqendrim të lartë të ndotësve organikë atmosferikë, të cilët gjenden pothuajse kudo. Midis tyre, benzeni, formaldehidi dhe trikloretileni (TCE).

Nga 107 llojet e lule shqiponjës vendase në rajonet subtropikale dhe tropikale të Amerikës, kjo bimë është më absorbuesja kur bëhet fjalë për ndotësit e dëmshëm atmosferikë.

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 24 Tetor, 2022 19:28 Updated