Gostivar, filloi projekti parandalues-edukativ “Stop Gjuhës së urrejtjes”

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 21 Nëntor, 2022 12:45

Sot (21-nëntor) në rajonin e gjerë të Gostivarit filloi projekti parandalues-edukativ “Stop Gjuhës së urrejtjes”, të cilin e realizon Sektori për parandalim në Sektorin e Punëve të Brendshme Tetovë, në koordinim dhe bashkëpunim me OSBE-në.

  Me këtë projekt, i cili do të zbatohet në rajonin e Tetovës, do të mbulohen mbi 3200 nxënës të vitit të dytë që ndjekin mësimin në gjuhën maqedonase, shqipe dhe turke në gjithsej 13 shkolla të mesme të zonës dhe është planifikuar të zgjasë deri në fund të këtij muaji. Në klasa speciale, efektivët e policisë të trajnuar profesionalisht do të njohin nga më afër nxënësit e klasave të dyta se çfarë përbën gjuha e urrejtjes, si ta njohin dhe si ta parandalojnë atë, jo vetëm në shkollë, por edhe në kohën e lirë, në rrjetet sociale dhe kudo që ndodhin manifestimet në formën e saj themelore dhe me karakteristikat e saj negative shoqërore dhe pasojat përfundimtare.

Nxënësve do t’u shpjegohet gjithashtu se si të përmbahen dhe të kapërcejnë të gjitha paragjykimet dhe stereotipet e përfshira në një fjalim të tillë, për të mos inkurajuar atë, intolerancën, diskriminimin dhe forma të tjera të sjelljes devijuese tek të rinjtë, që në fund të fundit shpesh mund të jenë shkak i dhunës së bashkëmoshatarëve nëpër shkolla dhe jashtë tyre.

Nxënësve do t’u shpërndahet edhe materiali përkatës edukativ.

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 21 Nëntor, 2022 12:45