Flaka: Ja kur vjen paketa e re e masave kundër krizës

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 8 Nëntor, 2023 21:53 Updated

Flaka: Ja kur vjen paketa e re e masave kundër krizës

Pakoja e re e masave kundër krizës, sipas njoftimeve të Qeverisë, pritet të shpallet në mesin ose në fund të javës së ardhshme.

Ndërkohë, masa për shitjen e disa produkteve ushqimore me “çmim të garantuar” është shtyrë deri në fund të vitit në vend të fundit të këtij muaji siç ishte paralajmëruar fillimisht, përcjell FLAKA.

Nga 20 shtatori i këtij viti, masa e “çmimit të garantuar” ka filluar të zbatohet për gjithsej 24 kategori produktesh ushqimore dhe më 27 shtator është shtrirë për pijet joalkoolike, ujin e gazuar dhe pa gaz, si dhe birrën. Çmimet e produkteve, sipas vendimit, duhet të jenë të paktën 10 për qind më të ulëta se çmimet e regjistruara më 1 gusht.

Sipas Qeverisë, masat për uljen e çmimeve të produkteve ushqimore tashmë po japin rezultate, ndërsa ulje të mëtejshme të çmimeve pritet me propozim-ligjin për praktikat e padrejta tregtare, i cili pritet të miratohet javën e ardhshme në seancën e qeverisë dhe më pas është dërguar në Kuvend. Kostoja e jetesës në dhjetor krahasuar me nëntorin e vitit të kaluar është rritur me 0.3 për qind, ndërsa çmimet e shitjes me pakicë për një për qind.

Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi tha dje në një deklaratë për media se pakoja e masave kundër krizës është ndarë nga Ministria e Financave me institucionet e përfshira në krijimin e saj.

“Me shumë gjasa masat do të shpallen dhe do të fillojnë të zbatohen nga mesi ose në fund të javës së ardhshme”, tha Bekteshi, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve pas vizitës në fabrikën e birrës në Shkup. Në pritje të masave kundër krizës, Enti Shtetëror i Statistikave ka publikuar dje të dhënat më të fundit për koston e jetesës për muajin tetor, sipas të cilave inflacioni është ulur me 1,5 për qind në krahasim me shtatorin, dhe është rritur për 3,5 për qind në krahasim me tetorin e vitit të kaluar. Një rënie në koston e jetesës në krahasim me shtatorin është vërejtur te qumështi, vezët, perimet e freskëta dhe të ngrira, përveç patateve dhe frutave të tjera me rrënjë, ujit mineral, pijeve të gazuara, lëngjeve të frutave dhe perimeve, frutave të freskëta dhe të ngrira, birrës, djathit dhe gjizës, mishi, buka dhe drithi dhe vaji. Mbrëmë vonë qeveria miratoi një vendim për ngrirjen e çmimeve të produkteve bazë: bukë, kripë, vaj ulliri, qumësht dhe produkte qumështi, vezë, miell, mish, makarona, ilaçe dhe dezinfektues.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski është optimist se inflacioni do të jetë nën gjashtë për qind deri në fund të vitit.

“Me të gjitha masat që po marrim, jam shumë optimist se do të arrijmë të ulim inflacionin nën gjashtë për qind deri në fund të vitit. Tashmë kemi treguar se mund ta dyfishojmë për vetëm një vit”, tha dje Kovaçevski. Nga ana tjetër, sindikatat matën se në tetor shpenzimet minimale që i nevojiteshin një amvisërie ishin 46.198 denarë. Sipas shportës së konsumit minimal, të cilën e përgatit LSM-ja, pjesa më e madhe, gjegjësisht 19.668 denarë nevojiteshin për ushqim dhe pije, ndërsa 13.716 denarë për shpenzime të përgjithshme. FLAKA

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 8 Nëntor, 2023 21:53 Updated