Dy lumenj të pabesueshëm lundrojnë në një shtrat, por nuk përzihen kurrë me tjetrin

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 10 Nëntor, 2023 10:30

Dy lumenj të pabesueshëm lundrojnë në një shtrat, por nuk përzihen kurrë me tjetrin

Dy lumenj të çuditshëm në Gjeorgji, mes kontinentit të Azisë dhe Evropës, takohen në një shtrat por ujërat e tyre nuk përzihen kurrë me njëri-tjetrin.

Aragvi i Bardhë dhe Aragvi i Zi krijojnë fenomenin e pazakontë natyror , që shkencëtarët ia atribuojnë përbëries, dendësisë dhe temperaturës së ujit, që sipas tyre veprojnë si një ‘perde’ që ndalon përzierjen e ujërave.

Më në jug, në basenin hidrik të Jinvali, lumi bashkohet dhe me degën e Aragvi të Pshavi dhe të Khevsureti, duke u bërë një i vetëm e duke u zbrazur më pas në Mtkvari, pranë kryeqyteti të lashtë të Gjeorgjjisë, Mtskheta.

Në Mtskheta ndodhet Manastiri i Jvari (i Kryqit), ku mund të shihet panorama e lumenjve që lundrojnë veçmas përkrah njëri-tjetrit, me ngjyra të ndryshme duke nisur nga vendi i takimit. Njerëzit në vend e krahasojnë lumin me legjendën e Jing e Jang, teksa sipas thënieve të lashta kineze, e mira dhe e keqja janë gjithmonë pranë njëra-tjetrës, edhe pse nuk përzihen kurrë.

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 10 Nëntor, 2023 10:30