“Diversiteti” ekspozitë ndërkombëtare e fotografive në galerinë Kult

Gostivari Sot
Nga Gostivari Sot 14 Tetor, 2020 13:16

Tridhjetë fotografi deri javën e parë të mujait të ardhshëm do të ekspozohen në galerinë “Kult” në Gostivar. Në ekspozitën e hapur sot me titull “Diversiteti”, autorë nga disa vende të Ballkanit prezantohen me motive nga jeta e përditshme në rajonet e tyre ku mund të shihen ngjashmëri. Kuratori i ekspozitës, fotografi gostivaras, Osman Demiri, tregon se ekspozita “Diversiteti” synon të paraqesë fenomene të ndryshme të shikuara përmes lenteve të një grupi të famshëm fotografësh nga Ballkani.

“Ata sollën fotografi të rrethinës së tyre. Në shikim të parë ato mund të ndryshojnë në stilin dhe këndin e shikimit, por kur hyjmë në dimensionin e tretë të ofruar nga fotografia, është e qartë se pavarësisht nga ndryshimet rrënjësore, ato në të vërtetë janë aq afër sa pak nëse shikohen nga një thellësi, gjeografike ose shpirtërisht, ata nuk janë ndryshe. E vetmja gjë që i dallon ata është qasja artistike nga e cila mund të shihet kush qëndron profesionalisht. Ju mund të shihni në këto fotografi, pothuajse të njëjtin mesazh, ata thjesht thonë: “ne përpiqemi kot të dukemi ndryshe, kemi të njëjtin problem”. Në formë dhe përmbajtje ato ndryshojnë, por realiteti vizual është shumë afër njëri-tjetrit”, thotë Demiri.

Demiri, i cili zotëron galerinë e parë private në Gostivar, vëren se ekspozita shënon njëmbëdhjetë vjet të ekzistencës së Galrisë “Kult”. Për mbrojtje nga Covid 19, vizita e fotografive të ekspozuara do të bëhet sipas protokolleve dhe në të njëjtën kohë mund të marrin pjesë jo më shumë se tre persona.

Në ekspozitë marrin pjesë me nga një punim fotograf nga Shqipëria, Austria, Bullgaria, Maqedonia, Kosova, Turqia, Mali i Zi, Serbia, Sllovenia, Kroacia, Hungaria dhe Greqia. Galeria do të jetë e hapur nga ora 10 e mëngjesit deri në ora 6 pasdite çdo ditë deri më 5 nëntor. Ekspozita ishte planifikuar për muajin e kaluar, por situata pandemike vonoi hapjen e saj. Ekspozita financiarisht është mbështetur nga Ministria e Kulturës. TV GLOBI

Gostivari Sot
Nga Gostivari Sot 14 Tetor, 2020 13:16