Çfarë lidhje ka Koka-Kola me Kokainën? Mësoni historikun

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 15 Shtator, 2022 10:55

Disa fakte rreth koka kolës që ndoshta nuk i keni ditur.

  1. Coca Cola u krijua si një alternativë ndaj morfinës

Një kolonel konfederativ, John Pemberton zhvilloi një varësi nga morfina pasi pësoi lëndime në luftën civile. Ai përfundoi duke shpikur prototipin e recetës së Coca-Cola-s në kërkim të një zëvendësuesi pa opium. Rezultati përfundimtar, të cilin ai e quajti një “pije tonik dhe intelektual i trurit”, u shërbye për pesë cent një gotë në farmacinë e tij në Columbus, Georgia, informon Zhurnal.

  1. Emri i saj rrjedh nga 2 përbërës kryesorë.

Emri Coca-Cola rrjedh nga dy përbërësit kryesorë të pijes origjinale: gjethja e kokës dhe arra kola. Ekstrakti i gjethes së kokës ishte në thelb kokainë, ndërsa arrat e kola-s siguronin kafeinë. Partneri dhe kontabilisti i Pemberton, Frank M. Robinson, është ai që vendosi për emërtimin e pijes “Coca-Cola” si dhe dizajnimin e logos, e cila përdoret ende sot.

  1. Fillimisht ishte alkoolike.

Për shkak se kafeina dhe kokaina nuk ishin të mjaftueshme, formula origjinale e Coca-Cola e Pemberton përfshinte gjithashtu një dehës të tretë: alkoolin. Sipas The Daily Meal, Coca-Cola fillimisht u zhvillua si një verë koka, e cila u krijua për herë të parë në Francë në vitet 1860. Vera u hoq nga receta pasi Atlanta miratoi legjislacionin e ndalimit në 1886.

  1. Fillimisht përmbante 9 miligramë kokainë për gotë.

Përpara se kokaina të hiqej nga receta në vitin 1903, u vlerësua se çdo gotë coca cola përmbante rreth 9 miligramë kokainë – të mjaftueshme për ta bërë atë një dehëse serioze. Në vitin 1988, New York Times zbuloi se Coca-Cola ende përmbante ekstrakt të gjetheve jo-narkotike të kokës. “Përbërësit nga gjethet e koka-s janë përdorur, por nuk ka kokainë në të dhe e gjitha mbikëqyret fort nga autoritetet rregullatore,” konfirmoi një zëdhënës i Coca-Cola për gazetën në atë kohë.

  1. Receta është e mbyllur në një kasafortë.

Nëse ëndërroni që një ditë deri te receta e Colas, ne kemi një lajm të keq për ju. Formula për Coca-Cola moderne është e mbyllur në një kasafortë, të cilën mund ta vizitoni në World of Coca-Cola në Atlanta. Thuhet se vetëm dy punonjës e dinë formulën e saktë dhe nuk lejohen të udhëtojnë së bashku, informon Zhurnal.

  1. Shishja u modelua sipas formës së kakaos.

Në vitin 1915, Indiana’s Root Glass Company u punësua për të krijuar një shishe të re, të njohur menjëherë për Coca-Cola. Stafi donte ta bazonte dizajnin në formën e gjethes së kokasë ose të arrës së kola-s, por për shkak se nuk mund të gjenin asnjë foto ose ilustrim të tyre në bibliotekën lokale, ata shkuan me mbulesën e kakaos. Kjo formë shishe u bë standarde në vitin 1920.

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 15 Shtator, 2022 10:55