Back to homepage

Objektiv

Dhuna në shkolla, 1 në 3 fëmijë nuk ndihet i sigurt

Sistemi arsimor në Maqedoninë e Veriut po tenton që të gjejë modalitete për të ulur dhunën nëpër shkolla. Pas vendosjes në dispozicion të një  adrese emaili për denoncimin e dhunës, kanë arritur mbi 20 denoncime nga e gjithë Maqedonia që

Read Full Article

Dezinformatat ndikojnë në vaksinimin kundër kancerit në qafën e mitrës

Rreth 40 gra brenda një viti e humbin betejën nga kanceri në qafën e mitrës në Maqedoninë e Veriu. Pavarësisht këtyre të dhënave, vaksinimi kundër papilloma virusit human (HPV) që shkakton këtë sëmundje, në vazhdimësi shënon rënie. Mjeku Goran Dimitrov,

Read Full Article

Deri në fund të vitit duhet të ndërrohen dokumentet e identifikimit

Ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski bëri tëditur se shtetasit e Maqedonisë së Veriut deri në fund të vitit do të duhet të ndërrojnë dokumentet e identifikimit. Dokumentet e reja të identifikimit do të duhet të mbajnë emrin e

Read Full Article

Dhuna në shkolla, edhe RMV merr masa parandaluese!

MASH sot ka hapur adresë për paraqitjen e dhunës në shkolla, prijavinasilstvo@mon.gov.mk, gjegjësisht paraqitdhune@mon.gov.mk, si vend qëndror ku mund të paraqitet dhuna në shkolla, me qëllim që institucionet menjëherë të reagojnë dhe të parandalojnë situatat serioze. Me iniciativën time, sot

Read Full Article

Pas masakrës në Serbi, Psikologët ngrenë alarmin

Pas masakrës në Serbi, Ministria e Arsimit zgjohet nga gjumi. Për nesër ka caktuar një takim me komunitetin akademikë të cilët pritet të japin propozime dhe nisma se si të ngritet kujdesi institucional ndaj nxënësve, me qëllim parandalimin e dhunës

Read Full Article

RMV, cdo i treti adoleshent ka deklaruar se ka simptoma të depresionit.

Gjatë pandemisë Kovid-19, adoleshentët janë përballur me ndërprerje dramatike të rutinave të tyre të zakonshme ditore dhe me sfida më të mëdha lidhur me shëndetin mendor në krahasim me të rriturit. Studimet konfirmojnë se izolimi i gjatë social, mbyllja e

Read Full Article

Ruajtja e fuqisë punëtore përmes “Ballkanit të Hapur”!

Një i papunë nga Vranja apo Peshkopeja e Shqipërisë, me një klikim do të mund të kontrollojë se çfarë ofrohet në tregun e punës në Maqedoni dhe nëse dëshiron të punojë këtu, të mos humbasë shumë kohë për të siguruar

Read Full Article

Matura shtetërore vihet në pikëpyetje!

Qendra shtetërore e provimeve ka nisur një grevë për paga më të larta, çka e bën të pamundur zhvillimin e provimit të maturës shtetërore. Sindikata kërkon nga Ministria e Financave miratimin e ndryshimeve tashmë të nënshkruara në kontratën kolektive, me

Read Full Article

Çdo i dyti nxënës bulizohet dhe diskriminohet në forma të ndryshme. Pse?

Bulizmi kibernetik, diskriminimi dhe ndikimi i rrjeteve sociale janë fenomenet që me të madhe po shqetësojnë të rinjtë, posaçërisht nxënësit e arsimit të mesëm. Këto të fundit, përmes debatit dhe duke prezantuar projekte të ndryshme vlerësojnë se thuajse çdo i

Read Full Article

Varshmëria nga rrjetet sociale tek fëmijët, me pasoja mentale

Pavarësisht përfitimeve dhe lehtësimeve në komunikim, përdorimi i tepërt i rrjeteve sociale po shkakton një sërë fenomenesh negative te të rinjtë e posaçërisht te fëmijët. Në një debat mbi shëndetin mental të të rinjve dhe mediat sociale, ekspertët thanë se

Read Full Article