A e dini se kur pini alkool, flisni më mirë gjuhë të huaja?

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 24 Tetor, 2022 20:58

Një studim ka treguar se dozat e vogla të alkoolit mund t’ua përmirësojnë aftësitë komunikuese atyre që e flasin një gjuhë të dytë.

Sidoqoftë, ekipi hulumtues ka bërë të ditur se dozat e mëdha të alkoolit e pengojnë këtë aftësi.

Çdo kush që ndonjëherë ka konsumuar alkool e din se kjo substancë e nxitë trurin të mendojë dhe të mbajë kontroll mbi lëvizjet e trupit.

Alkooli në veçanti ndikon në funksionet ekzekutive të trurit, një set procesesh që përfshin vëmendjen, memorien, etj.

Duke marrë parasysh se funksionet kognitive janë të rëndësishme në proceset e larta kognitive – që përfshihet edhe njohja e një gjuhe të huaj – atëherë është e logjikshme të mendohet se alkooli jua ulë aftësinë për të folur një gjuhë tjetër.

Por, kjo faktikisht nuk është e vërtetë

Shkencëtarët anglezë kanë treguar se faktikisht dozat e vogla të alkoolit mund t’ju ndihmojnë të komunikoni më mirë në një gjuhë të huaj.

Këtë konstatim ata e kanë bërë pas eksperimenteve me 50 studentë.

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 24 Tetor, 2022 20:58