A e dini pse djersitemi gjatë natës?!

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 24 Tetor, 2022 19:48

Është normale të djersiteni gjatë natës nëse temperatura në dhomën ku flini është shumë e lartë.

Megjithatë, disa njerëz shpesh përjetojnë të ashtuquajturat djersitje gjatë natës, të cilat mund të jenë me intensitet të ndryshëm – nga djersitja e lehtë deri te djersitja e rëndë.

Djersitjet e natës mund të shkaktohen edhe nga çrregullime të tjera shëndetësore si infeksione, si tuberkulozi ose HIV, sëmundjet malinje, si leucemia ose limfoma, çrregullimet e ankthit, hipertiroidizmi dhe hipoglikemia.

Opsionet terapeutike të disponueshme për sëmundjet malinje si kimioterapia dhe radioterapia mund të çojnë gjithashtu në djersitje gjatë natës. Mund të ndodhë edhe te meshkujt të cilëve u janë hequr testikujt për trajtimin e kancerit të prostatës.

Në disa raste, mund të përjetoni djersitje gjatë natës si një efekt anësor i ilaçeve që po merrni. Ky grup barnash përfshin disa antidepresantë, opioidë dhe terapi zëvendësuese hormonale.

Konsumimi i tepërt i kafeinës ose alkoolit ose përdorimi i duhanit ose ilaçeve mund të shkaktojë gjithashtu djersitje gjatë natës.

Si trajtohen djersitjet e natës?

Për të trajtuar djersitjet e natës, mjeku fillimisht do të ndërmarrë hapa për të identifikuar dhe zgjidhur shkakun themelor të djersitjes gjatë natës:

Ndryshimet e stilit të jetesës, të tilla si gjumi në dhoma të freskëta dhe shmangia e alkoolit, mund të ndihmojnë me djersitjet gjatë natës.

Nëse kjo nuk mjafton, terapia hormonale mund të ndihmojë në uljen e numrit të afsheve të nxehta që ndodhin dhe të lehtësojë simptomat e tjera. Mjeku mund të përshkruajë edhe barna të tjera për afshet e nxehta, të tilla si paroxetina dhe gabapentin.

Infeksioni

Në varësi të llojit të infeksionit që keni, antibiotikët, ilaçet antivirale ose ilaçe të tjera mund të ndihmojnë në trajtimin, dhe në këtë mënyrë në uljen e shpeshtësisë dhe ashpërsisë së djersitjes gjatë natës.

Sëmundjet malinje

Kimioterapia, radioterapia, trajtimi kirurgjik dhe barnat biologjike janë të gjitha opsionet terapeutike të disponueshme për trajtimin e tumoreve malinje. Duhet të kihet parasysh se ato mund të çojnë në djersitje gjatë natës.

Ankthi

Anksiolitikët dhe ilaçet kundër depresionit janë ilaçe që përdoren për të trajtuar ankthin.

Hipertiroidizmi

Ilaçet, terapia me jod dhe nganjëherë ndërhyrje kirurgjikale përdoren për trajtimin e gjëndrës tiroide hiperaktive.

Barna

Nëse barnat çojnë në shfaqjen e djersitjes gjatë natës, mjeku mund të rregullojë dozën e barit ose të rekomandojë një ilaç tjetër.

Në disa raste, mjeku mund të përshkruajë ilaçe ose të rekomandojë terapi për t’ju ndihmuar të lini duhanin.

Mjeku juaj mund t’ju këshillojë gjithashtu të rregulloni zakonet tuaja të gjumit.

Heqja e batanijeve nga shtrati, veshja e pizhameve me ngjyra më të çelura ose hapja e dritares së dhomës së gjumit mund të ndihmojë në parandalimin dhe lehtësimin e djersitjes gjatë natës.

Përdorimi i një kondicioneri ose ventilatori ose gjetja e një vendi më të freskët për të fjetur mund të ndihmojë gjithashtu.

Djersitjet e natës zakonisht nuk janë shkak për shqetësim. Në disa raste, megjithatë, mund të jetë një shenjë e një sëmundjeje themelore që kërkon trajtim.

Djersitjet e natës janë të zakonshme në menopauzë, e cila zakonisht fillon rreth moshës 50-vjeçare. Megjithatë, nëse keni djersitje gjatë natës dhe simptoma të tjera të menopauzës para moshës 40-vjeç, është e rëndësishme të flisni me mjekun tuaj. Kjo mund të tregojë një gjendje të quajtur pamjaftueshmëri primare ovariane.

Është gjithashtu e rëndësishme të kërkoni ndihmë mjekësore nëse djersitjet gjatë natës ndodhin shpesh, ju shqetësojnë gjumin ose shoqërohen me simptoma të tjera. Djersitjet e natës që ndodhin me temperaturë të lartë, kollë ose humbje peshe të pashpjegueshme mund të jenë shenjë e një sëmundjeje të rëndë.

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 24 Tetor, 2022 19:48