470 milion euro tek qytetarët përmes 31 masave qeveritare

Gostivari Sot
Nga Gostivari Sot 27 Shtator, 2020 16:39

470 milion euro përmes 31 masave qeveritare duhet të përfundojnë te qytetarët dhe kompanitë me pakon e katërt të masave ekonomike për rimëkëmbjen e ekonomisë nga pasojat e virusit korona. Sipas vlerësimeve, me tre pakot e mëparshëme, ndihma do të kalojë shifrën prej 1 miliard euro

“Sot miratuam Pakon e katërt të masave ekonomike me vlerë 470 milion euro për të mbështetur sektorët më të prekur dhe qytetarët më të prekur për të tejkaluar pasojat e pandemisë. Pakoja e katërt ka 31 masa dhe është një mbështetje e drejtpërdrejtë për sigurinë ekonomike dhe sociale të qytetarëve, duke inkurajuar konsumin privat”, shprehet ministri i ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, percjell Flaka

Pakoja e re synon të sigurojë qëndrueshmërinë e veprimtarive të brendshme ekonomike dhe vendeve të punës, për rimëkëmbjen e disa veprimtarive, për të siguruar stabilitetin e transferimeve sociale – tha Zoran Zaev- kryeministër.

Mbështetja për pagesën e rrogave do të jetë e vlefshme deri në fund të vitit. Do të përcaktohet gradualisht sipas rënies së të ardhurave të secilës kompani të interesuar veçmas. Për shkak të kësaj, ajo do të lëvizë nga 14,500 deri në 21,766 denarë për të punësuar. Por, kompanitë do të jenë në gjendje ta përdorin këtë ndihmë vetëm nëse nuk kanë larguar nga puna si rezultat i krizës së koronës deri më 1 korrik të kësaj vere.

Kartelë pagesore prej 6.000 denarëve do të marrin prindërit e vetëm, kërkuesit pasiv të punës, pensionistët që e kanë pensionin deri në 15,000 denarë, studentët, punonjësit kulturor dhe të filmit. Më shumë se 350,000 qytetarë do të kenë mundësinë për të blerë gjatë fundjavave pa TVSH. Bëhet fjalë për fundjavën e zgjatur nga 10 deri më 12 tetor.

Atë fundjavë më datë nga 10, 11 dhe 12 do të mund të blejnë produkte dhe shërbime vendore, kompjuterë dhe pajisje të tjera IT me vlerë deri në 30,000 denarë për individ. Për vetëm disa ditë, do t’u kthehet e gjithë TVSH-ja në llogaritë e tyre, 100 për qind për këto produkte.

Kjo masë parashikohet të bëjë një qarkullim total prej 170 milion euro ndërsa projektimet arrijnë në 250 milion, para që do të jenë një injeksion për ekonominë. Në të njëjtën kohë, qytetarët pritet të marrin të paktën 17 milion euro nga kthimi i TVSH-së.

Në mesin e masave të tjera janë të përfshira edhe grejs- periudha kredi pa interes, 100 milion euro kredi nga Banka Vendore për Zhvillim. Këtu përfshihet edhe aktiviteti i turizmit, respektivisht pagë për 150 ciceronë turistik të regjistruar deri në fund të vitit, kthim të taksës turistike për vitin 2019, grante për 500 agjenci turistike. Zaev gjithashtu paralajmëroi grante edhe për restorantet për dasma, por edhe ulje të shkallës së TVSH-së për këto aktivitete hotelierike, zgjatjen e licencave për funksionimin e diskove dhe klubeve. Grante do të jepen gjithashtu edhe për këndet e fëmijëve në shumën prej 1,000 deri në 5,000 euro. Ndërsa, sa u përket zejtarëve, do të kenë ulje të TVSH-së për shërbimet nga 18 në 5 për qind për konkurrencë më të madhe në treg. Masat ekonomike i përfshijnë edhe vreshtarët, kazinot, kontabilistët dhe kompanitë nga sektorë të ndryshëm.

Këto janë disa nga masat për të mbështetur kompanitë dhe qytetarët:

Vazhdon mbështetja për pagesën e pagave deri në fund të vitit, e cila do të shkojë nga 14,500 deri në 21,776 denarë. 250,000 vende pune do të mbështeten me 70 milion euro
Kartela pagesore prej 6,000 denarë për kategoritë e prekshme të qytetarëve me vlerë 27,6 milion euro
Pjesë shtesë mujore prej 3 muajsh për kredi pa interes nga Covid 1 përmes Bankës për Zhvillim të Maqedonisë së Veriut.
100 milion euro shtesë për kredi të lira përmes Bankës për Zhvillim të Maqedonisë së Veriut
Pagë bruto prej 21,776 denarë për 150 guida turistike të regjistruara
Kthimi i taksës së paguar turistike për vitin 2019 në 4,700 subjekte në një vlerë totale prej 2 milion euro
Grante nga 3,000 deri në 7,000 euro për agjencitë e udhëtimit
Grantet nga 3,000 deri në 10,000 euro për restorantet e regjistruara për dasma
Grantet nga 1,000 deri në 5,000 euro për terrenet e lojërave për fëmijë
Zgjatja e licencave për të operuar diskoteka, klube nate, transportues
Zvogëlimi i TVSH-së për shërbimet e zejtatëve nga 18% në 5%
10% të TVSH-së për restorantet dhe shërbimet e ushqimit dhe pijeve
Përjashtimi nga TVSH-ja për donacionet deri në fund të vitit 2021
Fundjavë pa TVSH për produktet vendase dhe pajisjet IT (10,11,12 tetor)
Garanci shtetërore për hua dhe garanci doganore për borxhin doganor
Përgjysmim i kamatës së gjobës për detyrat publike deri në fund të vitit 2021
Njohja e shpenzimeve për sigurimin shëndetësor privat për punonjësit dhe testet për Covid
Shtyrja shtesë e ripagimit të kredisë për kompanitë
Masa autonome për heqjen e detyrimeve të importit për lëndë të para të caktuara
Mbështetje për prodhuesit, përpunuesit dhe eksportuesit e rrushit, verës së madhe dhe verës në shishe
Gostivari Sot
Nga Gostivari Sot 27 Shtator, 2020 16:39