Gostivari Sot

mos humbisni asnjë lajm

Si të ua shpejgojmë fëmijëve se ç’farë ndodhë gjatë kohës së pandemisë!

Kujdesuni për veten, për pamjen tuaj, për sjelljen taj. Kur para fluturimit ju japin instruksione në aeroplan, ju shpjegojnë se maskën e oksigjenit duhet së pari të ja vëndoni vetes, që të mund t’i ndihmoni edhe fëmijës tuaj.

Mundohuni të krijoni „normalizim të ri’ me rutinat tuaja të përditshme. Fëmijët kanë tendenca të duan parashikueshmëri dhe rutina që mund të jenë të vështira për t’i strukturuar ditën pa shkollë ose pa kopsht (më posht keni sugjerim për orarin ditor të fëmijës)

Bisedoni me fëmijët për ngjarjet e tanishme, por përdorni një gjuhë që i përshtatet moshës së tyre që të mund ta kuptojnë.

Për fëmijët me ASD ose me vështirësi të tjera në komunikimin social, mund të jetë e dobishme përdorimi i mjeteve vizuele që t’iu ndihmon për tu spjeguar se ç’farë po ndodhë (p.sh. ka bakterie të cilat i bëjn njerëzit të sëmuren) dhe ç’farë të bëjnë (p.sh. lani duart, mbulojeni gojën kur kolliteni, etj.)

TË FUNDIT