Për tre javë 338 persona të sëmurë nga gripi në Gostivar

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 21 Janar, 2020 16:56

Për tre javë 338 persona të sëmurë nga gripi në Gostivar

Për tre javë 338 persona sëmurë nga gripi Gostivar. Pjesa e madhe e tyre janë nga mosha 15 deri 65 vjeç. Ditëve vijim pritete rritet numri i prekurve nga gripi, thonë mjekët, pasi nga sot nxënësit kthehen bankat shkollore. VoisllavOgnjanovski udhëheqës i Repartit për epidemiologji kuadër Institutit për shëndet publikTetove, njësia Gostivar, potenson se duke u bazuar nga përvoja e viteve kaluara, kulmii sëmurëve nga gripi do arrihet ditëve vijim.

“Sa i takon gripit, mund konstatojmë se situata rajonin e Gostivarit tregon tendencë për rritje personave sëmurë. Krahasuar me numra, nëse javën e parë këtij viti janëregjistruar 56 persona sëmurë nga gripi, javën e dytë janëregjistruar 118 raste, dhe javën e kaluar, e treta e këtij muaji, 164. Gjithsejt përgjatë këtyre tre javëve muajit janar, rajonin tonë janë regjistruar 338 persona sëmurë nga gripi. Vlerësimi ynë është se numri i sëmurëve nga gripi periudhën vjen, do rritet, sidomos tani kur fillon gjysëm-vjetori i dytë shkollor fillon sot. kolektive tilla, siç janëato shkollore, vjen shumë shpejtë dhe lehtë deri te bartja e kësajsëmundje ngjitëse. Periudhën e ardhshme, ditët e mbetura janarit dhe gjatë muajt shkurt, presim rritje theksuar personave prekur nga gripi, gjë e cila është praktikë sipaspërvojës sonë nga vitet e kaluara”.

Mjekët rekomandojnë gjatë kësaj periudhe mos rimë vende mbipopulluara, konsumim pijeve ngrohta dhe ushime pasura me vitamin “C” dhe sëmurët kronikë rregullisht t’amarrin terapinë. Por, mbrojtje e sigurtë mbetet vaksinimikundër gripit.

“Sa i takon mbrotjes nga gripi, mbrotje mirë paraqet masaspecifike e cila quhetvaksinimikundër gripit. Vaksina mund paraqes përqindje lartë mbrotjes nga gripi. Ata cilëtnuk kanë pranuar vaksinë, duhet ti praktikojnë masat e përgjithshme për mbrojtje. këto ditë ftohta rekomandohetkonsumimi i madh i pijeve ngrohta, merret vitamin C, shmangen vendet ku ka shumë njerëz. Sa i takon ushqimit, rekomandohet konsumohet pemë dhe perime. Personat e sëmurë kronikë, rregullisht ta marrin terapinë e dhënë ngamjeku dhe pa nevojë mos lëvizin vende ku ka shumë njerëzdhe mos dalin shumë nga shtëpitë e tyre, pasi këtë mënyrëshmangin rrezikun e prekjes nga gripi”.

Mjekët theksojnë se pos kushteve klimatike, rritjen e numrit personave sëmurë nga girpi Gostivar, viteve funditduhet ketë ndikuar edhe ndotja e lartë e ajrit.

Është fakt dhe nuk duhet ta harrojmë dhe duhet ta themipublikisht se rajoni i Pollogut është njëri nga rajonet ndotura vend. Kjo ndotje, gjithsesi kontribuon rritjen e numrit personave sëmurë jo vetëm nga gripi, por siç injohim edhe gjuhën popullore, virozat, ose sëmundjet e organeve frymëmarrjes. Ndotja, e cila është permanente këtë periudhë vitit rajonin e Pollogut, gjithsesi se ka ndikim lartë rritjen e personave sëmurë nga gripi”.

Ende nuk dihet se cili lloj i gripit është i pranishmi te sëmurët haset Gostivar. Analizat shtesë bëra nga briset e marra nga sëmurët duhet dërgohen gjatë kësaj jave në Shkup. Gostivari Sot / A.B

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 21 Janar, 2020 16:56