Gripi, Gostivari në krye të listës me persona të prekur

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 8 Janar, 2020 17:02

Gripi, Gostivari në krye të listës me persona të prekur

Gostivari edhe sivjet mbanë vendin e parë Maqedoninë e Veriut për nga numri i lartë i pesronave prekur nga gripi.

Mantel-bardhët thonë se moti i ftohtë dhe i thatë pa reshjedëbore dhe ndotja e lartë e ajrit, ka ndikuar banorët e Gostivari për tre vite radhazi jenë rrezikuarit ngavirozat e stinës. Periudha e festave ka ndikuar rritetedhe shumë numri i pacientëve cilët kanë kërkuarndihmë mjekësore, njofton Gostivari Sot

Nga Shtëpia e Shëndetit Gostivarthonë se brenda 12 orëve kanë pasur edhe nga 130 pacientë për kontrollë. Mjeku Eroll Ademski thotë se pacentët sizakonisht anokohen për lodhje, dhimbjemuskujsh dhe temperaturë lartë deri 39 gradë.

“Te ne janë regjistruar shumë raste, sidomos tani kur ikemi pasur festat e fundvitit ku brenda 12 orëve kemipasur edhe 120 deri 130 pacientë. Ky numër sizakonishtështë arritur turin e natës. Nga ana tjetër ne intervenojmë edhe terren te persona e sëmurë. shumë kujdes gjatë kësaj periudhe duhet kenë personate sëmurë kronik mbi 65 vjet”.

Mbrëmë Gostivari ishte mesin e tre qyteteve ndotura vend. E kur kësaj ndotje do ti shtojmë edhetemperatura deri 10 gradë Celsius periudhë dimri, rreziku për t’u prekur nga gripi rritet, thotë mjekuAdemski.

Ndotja e ajrit ndikon shumë te sëmurët kronik, sidomos ata cilët kanë shtypje lartë gjakut, probleme me mushkëritë dhe ato me astëm, por edhepersonat e tjerë shëndetshëm, sidomos kur ndotja ështëshumë e lartë. Ndotja din përkeqësojë gjendjenshëndetësore çdokujtë, sidomos te moshuarit dhefëmijët gji deri moshë një vjeçare. Kur kësaj ndotje ishtojmë edhe këtë periudhë thatë me temperatura cilat shkojnë deri 10 gradë celsius, rritet mundësia e shumimit viruseve”.

Mjekët bëjnë thirrje qytetarët respektojnërekomandimet e tyre.

Rekomandime përgjithshme janë: mbajtja e higjienës, larja e duarve, përdoren shumë lëngje dhe çajë, kemi kujdes nga kontakti i drejtpërdrejtë me personat e sëmurë, mbajtja e maskave, terapi me vitamina dhe nësekeni ndonjë simptomë gripit, duhet konsultoheni me mjekun amë dhe assesi mos merret terapi me antibikotikë kokë vete.

Nga fillimi i regjistrimit rasteve gripit rrethinën e Gostivarit, numri i sëmurëve arriti rreth 170 persona. shumti ka pasur dhjetor (88), ndërsa vetëm javën e fundit vitit2019 ka pasur 61 raste. Sasia e paraparë e vaksinave falas, 1.040 siguruara për këtë sezonë kundër gripit përrajonin e Gostivarit, u harxhua para fundit vitit. A.B

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 8 Janar, 2020 17:02