Koalicioni qeveritar gjerman mbështetje RMV-së: Rruga e BE-së mbetet e hapur

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 21 Tetor, 2019 09:31

Koalicioni qeveritar gjerman mbështetje RMV-së: Rruga e BE-së mbetet e hapur

Koalicioni qeveritar gjerman CDU/CSU konsideron se rruga e BE-së mbetet e hapur për Maqedoninë e Veriut dhe për Shqipërinë edhe krahas verdiktit negativ nga mbledhja e javës së kaluar të Këshillit të BE-së në lidhje me hapjen e bisedimeve aderuese me të dy vendet.

Zëvendëskryetari i grupit parlamentar CDU/CSU, Johan Vaderful dhe raportuesi parlamentar Kristian Shmit, u bënë thirrje Shkupit dhe Tiranës që të  vazhdojnë me reformat dhe t’i bindin të gjithë që dyshojnë se vendi i tyre është në BE.

“U bëjmë thirrje dy shteteve që ta kuptojnë votimin negativ të Këshillit Evropian si nxitje që t’i vazhdojnë të gjitha orvatjet reformuese. Nëse dy vendet mbeten në kurs, Parisi nuk do të mund t’i ndalojë negociatat për aderim për herë të dytë. Gjermania e mbështet dhe qëndron prapa perspektivës evropiane të Ballkanit Perëndimor”, thotë Vadeful.

Kristian Shmit, konsideron se vendimi negativ i Këshillit Evropian duhet me kohë të shqyrtohet.

“Rruga e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë dhe lidhjet me Bashkimin Evropian nuk guxojnë të jenë të bllokuara. Ne qëndrojmë të bindur se në BE ka vend për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor nëse i plotësojnë kriteret. Kjo përfundimisht përfshin edhe fillim të bisedimeve aderuese. Duhet të pranohen arritjet e vendeve – ndryshimi i emrit dhe reforma gjithpërfshirëse e gjyqësisë, ndërsa ato duhet të vazhdojnë t’i zbatojnë reformat dhe t’i mënjanojnë mungesat. Nëse BE-ja nuk kujdeset për Ballkanin Perëndimor, forca tjera do ta bëjnë sferë të tyre të ndikimit. Ndërsa, askush me të vërtetë nuk e dëshiron këtë”, thotë Shmit, në deklaratën e publikuar në ueb faqen e CDU/CSU/.

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 21 Tetor, 2019 09:31