Maqedonia e Veriut pret datë për fillimin e bisedimeve me BE-në

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 12 Tetor, 2019 10:28

Maqedonia e Veriut pret datë për fillimin e bisedimeve me BE-në

Qytetarët e Maqedonisë janë në pritje të datës së fillimit të bisedimeve për anëtarësim në BE. Nuk ka asnjë alternativë tjetër për udhëheqjen e shtetit dhe besojnë në mbështetjen e shteteve anëtare.

“Maqedonia i ka përmbushur pothuajse të gjitha parakushtet për fillimin e negociatave. Stabiliteti i të gjithë rajonit është i lidhur drejtpërdrejt me proceset e integrimit evropian, ndërsa Ballkani Perëndimor është pjesë e Evropës po aq e rëndësishme për projektin e një Evrope të bashkuar siç është për vendet themeluese”, tha Presidenti Stevo Pendarovski në një konferencë për shtyp në Vjenë pas takimit me Presidentin e Austrisë Aleksander Van der Bellen, i cili në takim me Pendarvoskin e riafirmoi mbështetjen austriake për proceset tona euro-integruese, ku theksoi se vendit tonë meriton të jepet një datë fillimi për negociata para pranimit.

Sipas kryeministrit Zoran Zaev interesimi i Republikës së Maqedonisë për të filluar negociatat me BE-në nuk është vetëm interesi ynë, por edhe interesi i të gjithë rajonit. Ai pret që Sofja të mbështesë fillimin e negociatave të pranimit të vendit tonë me BE-në, e cila është gjithashtu është një detyrim sipas Marrëveshjes për Miqësi, Fqinjësi dhe Bashkëpunim.

Zëvendëskryeministri Bujar Osmani, i cili një javë para sjelljes së vendimit, ishte për vizitë në Itali, konsideron se përpjekjet tona janë nga fundi dhe kredibiliteti i Bashkimit Evropian prej sot është në duart e vendeve anëtare.

Edhe presidenti edhe kryeministri nuk presin pengesë në marrjen e datës për negociata të jetë Franca, e cila dëshiron të parashtrojë propozim për metodologji të re në negociatat inkaudruese për anëtarësim në BE javën e ardhshme në takimin ministror në Luksemburg, me çka do të mund, për herë të tretë të shtyhet vendimi për hapje të negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Presidenti konsideron se Franca nuk bllokon, dhe se nuk bëhet fjalë për veto franceze për fillim të negociatave inkuadruese.

Ambasadori francez, Kristian Timonie deklaroi se çështja për datën është tjetër gjë, ndërsa krejt tjetër janë parimet, të cilat janë të rëndësishme po aq sa është me rëndësi edhe të bashkëpunojmë.

Gostivari Sot
By Gostivari Sot 12 Tetor, 2019 10:28